Sluitingsritueel
​Het sluitingsritueel kent zijn oorsprong in Mexico, maar ook andere culturen, zoals het Midden-Oosten en Azië, hebben hun eigen traditie. In vele oude culturen waren de eerste 40 dagen na de geboorte van het kind, heilig voor vrouw.
Tijdens de eerste 40 dagen werd er voor haar en het kind gezorgd. Zij kreeg alle ruimte en tijd om in diepe verbinding met zichzelf en haar kind te gaan.
Na deze 40 dagen, in Mexico alleszins, werd er traditioneel een zweethut en een sluitingsritueel voorzien voor de vrouw. Een persoonlijk ritueel dat het vrouwelijke eert en waarin de vrouw de kans krijgt om terug naar zichzelf te gaan, in zichzelf te keren. Om weer contact te kunnen maken met haar eigenste Bron.. ​
​Bij zwangerschap en geboorte draait veel rond 'openen', zowel fysiek als energetisch. Je bent in deze periode ook erg kwetsbaar. Je stelt je als vrouw letterlijk open om het zieltje in je schoot te ontvangen. In jouw eigenste tempel.
Je opent jezelf vervolgens om het kindje in je buik de ruimte te geven, te groeien en te ontwikkelen. En tijdens de geboorte open je je helemaal om je kind nadien onvoorwaardelijk te omarmen en te koesteren.
Na een lange periode van “openen”, gebeurt het weer “sluiten” tijdens het ritueel. Om een periode van zwangerschap, geboorte en de eerste weken na de geboorte af te sluiten en de overgang te maken naar weer een nieuwe fase in jouw leven als vrouw. Het sluiten geeft jou de kans om weer dichter bij je ware zelf te komen.
"Een ultieme ervaring om jezelf als vrouw, pas geworden moeder, te herbronnen.
Dat even ME - time die elke mama verdient!
Een soort verbondenheid onder vrouwen dat in onze samenleving is verloren gegaan , maar zou een mooi ritueel zijn onder vrouwen en hun moeders , dochters, zussen, schoonzussen en vriendinnen!”
Inneke
Wat houdt een sluitingsritueel concreet in? Het ritueel wordt begeleid door 2 vrouwen, liefst vrouwen die nauw betrokken waren bij de zwangerschap, geboorte, periode na de geboorte… . Dat kan een vriendin zijn, een zus, vroedvrouw, … .
We starten met een gesprek, waarin jij als vrouw de ruimte krijgt om je ervaringen, belevingen, gevoelens van de afgelopen periode te delen. Waar ben je blij om, trots op? Welke dingen hebben je misschien geraakt? Wat wil je eren? Ondertussen drinken we samen speciale kruidenthee en is er fruit om te eten. Je kan een intentie uitspreken die je graag meeneemt tijdens het ritueel. Of er kan ook gewoon stilte zijn en verbinding… .
Nadien wordt jij door 4 handen gemasseerd. We starten bij de voeten en eindigen bij het hoofd. Na de massage neem je een heet zuiverend bad met verse kruiden. Dit bad is openend en zuiverend.
Daarna wordt je onder heel veel dekens gelegd en rust je even, laat je de werking van het bad doorwerken en zweet je verder uit. Er wordt een tekst voorgelezen die uitnodigt om in verbinding te gaan met jezelf, met het Vrouwelijke.
Nadien starten we met het eigenlijke sluiten. In 7 fases wordt je van top tot teen met 7 doeken helemaal weer gesloten. We sluiten je in, trekken de doeken één voor één zorg​zaam en stevig aan. Je komt weer helemaal bij jezelf… .
Een sluitingsritueel duurt ongeveer 5 uur. Het ritueel gaat door bij de vrouw thuis en er kunnen zo veel mensen aanwezig zijn zoals de vrouw wenst.
Er is ook een korte versie van het sluitingsritueel (3 uur). Daar wordt het bad vervangen door een kruidenvoetbad.
​
Heb je interesse in het Sluitingsritueel? Neem dan contact op met vroedvrouw Ann Vervloet.